L’escola, focus castellanitzador

L’espoliació era sistemàtica i total. D’una manera simultània, el govern anava implantant la castellanització a tots els àmbits. En l’ensenyament, l’actuació de l’administració franquista va ser brutal: de bell antuvi, tots els mestres que havien servat fidelitat a Catalunya foren depurats i els qui van superar aquest tràngol van ser objecte d’una vigilància policíaca per part dels inspectors. No cal dir que els mestres(1) que varen obtenir el títol durant la República varen ser destituïts fulminantment en llur majoria.

I, malgrat aquesta tria «política» tan implacable, el govern veia que no havia aconseguit els resultats que n’esperava. Heus ací que de totes maneres es prohibia la utilització de l’idioma català dins les escoles; fins i tot molts de professors el proscrivien als alumnes a l’hora dels esbarjos al pati. Traslladem íntegrament ara la circular de la Inspecció Provincial de Primer Ensenyament del dia 10 de novembre de 1939, que diu: «Habiendo llegado a conocimiento de esta Inspección que algunos maestros no utilizan íntegramente el idioma nacional como vehículo educativo en sus escuelas, en Junta de Inspectores se acordó manifestar a todos los maestros nacionales y privados de la provincia que el idioma vehicular en las escuelas es únicamente el castellano. (…) Espera la Inspección del patriotismo de todos los educadores de la provincia la más fiel observancia de lo prescrito en la presente circular.

»Barcelona, 10 de noviembre de 1939. Año de la Victoria. El Inspector, José Junquera Muné.»(2)

El mateix control escrupolós de les escoles que s’ha pogut veure a les comarques de Barcelona es va aplicar a totes les terres catalanes. Sense miraments, i amb uns inspectors que es preocupaven més d’anorrear el català que no pas d’aconseguir un bon ensenyament, la llengua catalana hagué de tornar a abandonar l’escola tal com s’havia decretat per primera vegada el 1768.


(1) Anomenats cursetistes
(2) BOP Barcelona, núm. 242, p. 2. Observem que José Junquera Muné, en temps de la Dictadura de Primo de Rivera (1923), va signar l’ordre que prohibia el català a l’escola des de la Inspecció de Primera Ensenyança de Girona

Extret de: LA PERSECUCIÓ POLÍTICA DE LA LLENGUA CATALANA. Francesc Ferrer i Gironès, Edicions 62, pàg. 184 i 185