L’Academia de la Lengua també hi fica cullerada (1916)

La lluita contra la lliure expansió de la llengua catalana no era pas exclusivament una tasca deLs polítics o del govern, no. Era una obsessió que comprenia grans sectors de la societat castellana.

El dimecres 5 de gener de 1916 a la Real Academia Española de la Lengua se celebrà una sessió ordinària a què, a més d’Antoni Maura, director, assistiren els membres següents: Commeleran, Fernández y González, Echegaray, Gerona, Cortazar, Picón, Cavestany, Hinojosa, Rodríguez Marín, Rodríguez Canacido, Alemany, Codera, Cano, Fernández de Bethancourt, Salaregui, Navarro Reverter i Novo. El secretari, Emilio Cotarelo, fa constar el que segueix a l’acta d’aquesta sessió: «El que suscribe leyó el borrador de una comunicación que fué aprobada, en que este Cuerpo Literario expone al Gobierno el abandono que existe en cuanto al empleo de la Lengua Castellana en nuestras escuelas y otros establecimientos de enseñanza

Als arxius de la Real Academia Española de la Lengua no hem pogut trobar cap còpia de la carta dirigida al govern liberal —presidit pel comte de Romanones— per Antoni Maura i Montaner en nom de la Acadèmia, però sabem que era escrita en els termes següents: «Excmo. Sr.: La Real Academia Española, encargada de difundir el idioma nacional y de velar por su conservación y pureza, sabe que en muchos lugares de esta Monarquía no se cumplen los preceptos legales a ello atinentes, que son los medios más eficaces para lograr aquellos fines de supremo interés patrio. (…) La Academia, pues, suplica reverentemente a V. E. que, teniendo presentes la Ley de 9 de septiembre de 1857, vigente en esta parte; el decreto de 26 de febrero de 1875, y otras muchas disposiciones emanadas del Ministerio que V. E. regenta, ordene a todos los encargados de la dirección y enseñanza del idioma como rectores y decanos de las Universidades, directores de Institutos, directores de Escuelas Superiores, de Escuelas Normales y Colegios; Inspectores de Enseñanza y maestros de Escuelas Públicas, que sin contemplación ni disculpa de ningú género, que no puede haberlas, vigilen y hagan que se cumplan los referidos preceptos legales, único medio de fomentar y mistificar el provechoso cultivo de nuestro idioma castellano.

»La Academia tendrá la resolución favorable como timbre de honor para V. E. y causa de que por ello le felicite al igual de España toda.»(1)

Pel text de la carta hom pot comprovar quin grau de sensibilitat podien tenir uns homes que en principi no eren pas polítics i que, precisament perquè eren de formació humanista, podien haver tingut respecte envers els problemes lingüístics. En parlar «de supremo interés patrio» aquests académics no cercaven pas la defensa dels pobles que estaven decapitats a causa d’haver-los tret llur idioma de l’escola; ans al contrari, invocaven lleis inhumanes i anihiladores.(2)


(1) DSC Congreso, núm. 47, 1916, p. 1.214.
(2) Deis trenta-sis acadèmics residents a Madrid, com hem vist, només n’hi havia dinou, és a dir, la meitat més un; pera dos d’aquests eren acadèmics corresponents com Saralegui, d’El Ferrol, i Rodríguez Marín, de Sevilla.

Extret de: LA PERSECUCIÓ POLÍTICA DE LA LLENGUA CATALANA. Francesc Ferrer i Gironès, Edicions 62, pàgs. 111 i 112