Ordenances del gremi de Mercaders de Vara de València (1764)

La primera mesura de Carles III contra l’ús de la llengua catalana va ser en l’aprovació de les ordenances del Gremi de Mercaders de Vara i a la menuda que va firmar a El Pardo el 17 de març de 1764. Aquestes ordenances, en el capítol xv, obliguen que cada membre del gremi ha de tenir els llibres relligats, folrats i foliats i que els haurà de portar tots en l’idioma castellà.(1)

Cal tenir present, malgrat tot, que aquestes ordenances no varen pas ésser formulades per iniciativa de Carles III, sinó que foren el resultat de la negociació —i fins i tot l’oposició d’alguns membres del gremi— i dels informes del regent de la Audiència de València, l’intendent, la Junta Particular de Comerç, el Consolat de València i, sobretot, les opinions del fiscal. El gremi era configurat per quaranta-tres integrants.


(1) Real Cédula de aprobación de Ordenanzas para el establecimiento de un Comercio activo de Mercaderes de Vara en Valencia, baxo la protección de San Antonio de Padua, Imprenta de la Viuda de Joseph de Orga, 1764

Extret de: LA PERSECUCIÓ POLÍTICA DE LA LLENGUA CATALANA. Francesc Ferrer i Gironès, Edicions 62, pàgs. 34 a 35