2. La Dictadura recomença l’extermini (1923-1930)

En un ambient de crisi econòmica i social, d’engrunament del sistema polític, de mancança d’ordre públic, de reviscolament del moviment catalanista i de desorganització militar, el dia 13 de setembre de 1923 esclata el cop d’Estat del capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera, amb l’ajut dels grups conservadors.

Després del pronunciamiento fet a Barcelona, Primo de Rivera reclama el poder al rei, el qual el dia 15 de setembre del 1923 el nomena president del Directori Militar. A partir d’aquest moment el dictador dissol el Senat i el Congrés, destitueix els governadors civils i els substitueix per militars, suprimeix les garanties constitucionals, reinstaura els sometents, requereix una llista als departaments ministerials de tots els afers administratius aturats durant el darrer quinquenni, etc.
El cinquè Reial Decret del nou règim, promulgat el dia 18 de setembre de 1923, dicta mesures i sancions contra el separatisme; en realitat, però, es tracta d’una norma pensada especialment contra la utilització de l’idioma català en l’esfera oficial.


Extret de: LA PERSECUCIÓ POLÍTICA DE LA LLENGUA CATALANA. Francesc Ferrer i Gironès, Edicions 62, pàg. 139