Instrucció de Moscoso de Altamira per a les escoles (1834)

En el camp de l’ensenyament la llei de 1825, anomenada Llei Calomarde, fou vigent fins al 1845 i l’aplicació dels seus objectius va ser persistent.

El 1834 Maria Cristina, la reina governadora, tenia per cap de govern el liberal Francisco Martínez de la Rosa, el qual nomenà ministre de la Governació José María Moscoso de Altamira, que s’encarregava dels afers educatius. La preocupació d’aquest govern liberal fou la reforma educativa, la qual va encomanar a una comissió configurada per Manuel Fernández Varela, d’El Ferrol, com a comissari general de la «Cruzada»; José Escario i Pablo Montesino, metge militar, de Zamora i diputat per Galicia. La dita comissió era presidida per l’esmentat Moscoso de Altamira, també d’El Ferrol i diputat per Betanzos.lo

Els membres de la comissió eren uns admiradors del sistema docent francès, i per al pla d’instrucció primària que tenien encomanat varen redactar la «Instrucción para el régimen y gobierno de las escuelas de Primeras Letras del Reino»,11 la qual, pel que fa a la llengua, no va representar cap novetat perquè insistía precisament per a les escoles de primeres lletres en tot el que deia la Llei Calomarde.


(1) Vegeu Emilio GONZÁLEZ LÓPEZ, El reinado de Isabel II en Galicia, Edicios do Castro, 1984, p. 34
(2) Gaceta de Madrid, núm. 251 (23-X4834), p. 1.049.

Extret de: LA PERSECUCIÓ POLÍTICA DE LA LLENGUA CATALANA. Francesc Ferrer i Gironès, Edicions 62, pàg. 65 i 66